Sinds december 2023 geldt in Amsterdam op veel wegen een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. Na een jaar evalueerden we deze maatregel. En wat blijkt: het aantal verkeersongevallen op de 30-kilometerwegen is flink gedaald, hulpdiensten zijn niet langzamer geworden en het openbaar vervoer rijdt vrijwel net zo snel als voorheen. De luchtkwaliteit bleef gelijk.
Luchtkwaliteit is dan wel weer een kleine tegenvaller, je zou hopen dat het iets verbeterd. Verder alleen maar positief natuurlijk!
Op zich is het verbruik per kilometer niet zo heel anders tussen 30 en 50, en zullen de meeste autos toch al minder dan 50 rijden op veel plekken. Je hebt vooral te maken met rolweerstand, en die is redelijk gelijk. Luchtweerstand neemt pas toe bij hogere snelheden, dus dat verschil is beperkt.
Daarnaast denk ik dat het verbieden van 2takt motoren een groot deel van de besparingen al jaren geleden gemaakt heeft.
Er was echter wel de kanttekening (niet ten nadele van dit beleid) dat steeds meer „rare” voertuigen toegestaan worden, of er in Amsterdam gewoon op worden gegooid:
Toeristen die op karts door het drukke Amsterdam scheuren? ‘Toen ik dat nieuws vorige week hoorde dacht ik: o nee, daar gaan we weer’, zegt verkeerswethouder Melanie van der Horst (D66). ‘We hebben de bierfiets, de paardenkoets en tuktuks al moeten weren. En dan hebben we nu blijkbaar een organisatie die karts verhuurt aan toeristen, die ze zélf moeten besturen, terwijl ze de stad niet kennen én tegelijkertijd een rondleiding krijgen. Daar word je toch moedeloos van? Onze stad is geen pretpark.’
Gelukkig woon ik niet in Amsterdam, hoewel ik als Rotterdammer wel bang ben dat zij ons voorland zijn… Misschien weer eens wat oerlelijke gebouwen neerpleuren :p
Ik weet wat te doen is: geen godverdomme auto’s in de binnenstad, alleen maar OV en fietsen, en voertuigen met uitzondering: als je handwerker bent en een transporter nodig hebt, of een bouwbedrijf en met je bouwvoertuig door de stad moet. Maar je geleasede Tesla of Ram mag niet, pannenkoek. Rot op.